Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Retsept: Eesti maitsed

Retsept: Eesti maitsed

Kuna 24. veebruaril oli meie armsa kodumaa 105. sünnipäev, siis valisime järgmiseks rahvusköögiks otseloomulikult eesti köögi.

Eesti köögi all mõtleme me Eesti maarahva argi- ja peoroogasid. Paar sajandit tagasi olid tähtsamateks toitudeks pudrud, kördid, leemed ning hapendatud taignast küpsetatud tume rukkileib ja odrajahust karask. Uuemal ajal hakati tegema ka saia ja sepikut ning keetma põldoa- ja hernesuppi. Aedviljadest olid igapäevatoiduks kapsas, naeris ja kaalikas, mida küpsetati sageli ka tuha sees. Tänaselgi päeval armastatud kartul sai eestlaste toidulaual musta leiva kõrval igapäevatoiduks alles 19. sajandi lõpupoole. Munaroad olid talurahva toidulaual haruldased, olles rohkem pühapäevatoiduks. Piimatoodetest tarvitati nii rõõska kui hapupiima, võid ja kohupiima. Joogiks valmistati kalja ja pühade puhul õlut. Liha ei olnud talurahva laual väga sagedane. Aasta tähtsaima püha ehk jõulude roaks olid verivorstid, seapraad ja hapukapsad. Keedeti ka sülti.

Kalatoitudest oli juba ammu eestlase laual silk, hiljem aga meie eripärane vürtsikilu, mille valmistamisviis pärineb paarisaja aasta tagant Tallinna ümbrusest. Alles möödunud sajandil ilmusid eestlaste toidulauale sellised toidud nagu marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kartulisalat.

Eestile omane teraviljatoit on kama – keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segavilja jämedast jahust ja hapupiimast valmistatud toit. Mulgimaal tehti ka kamakäkki, mille tegemist me ka tänases videos teile näitame. Kamakäkid või siis uuemas kõnekeeles kamapallid sobivad suurepäraselt koos kiluvõileibadega nii meie kalli kodumaa sünnipäevalauale, kui ka iga kodu argi- või peolauale.

 

 

Kodune ülesanne

Püüdke koos tegevusjuhendajatega leida vastused järgmistele viktoriiniküsimustele ja saatke need . Kõigi veebruari, märtsi ja aprillikuu viktoriiniküsimuste õigete vastuste saatjate vahel loosime 15. mail välja suurepärase auhinna.

Viktoriiniküsimused:

  1. Nimeta viis K-tähega algavat Eesti rahvustoitu.
  2. Kust pärineb vürtsikilu retsept?
  3. Mitmendat Eesti Vabariigi sünniaastapäeva me sellel aastal tähistasime?
  4. Nimeta Eesti rahvuslind?

 

Mõnusat maitsmist ja head nuputamist!

 

Virve Karu, Tõrva Kodu toitlustusteenindaja

 

KUULA: 

 

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!