Retsept: lätlased ja sõir
Täna me tutvume lähemalt oma lõunanaabri Lätiga ja näitame, kuidas me teeme ühte tuntumat läti rahvustoitu – sõira.
Läti on Eesti naaber, kellega on meil 340 kilomeetrit ühist piiri. Läti pealinnaks on Riia. Elanikke on Lätis Eestist rohkem terve Tallinna linnatäis, st kui Eestis on 1,3 miljonit elanikku, siis Lätis elab 1,8 miljonit inimest.
Läti rahvusköök sarnaneb suures osas eesti köögiga. Erinevused on põhiliselt valmistusviisides, kuigi toiduained võivad olla samad. Põhilised kohalikud toorained on kartul, teraviljad, kapsas, sibul, munad, sealiha ja kala. Eestist rohkem kasutatakse hapukoort, köömneid, kruupe. Au sees on rukkileib ja sellest valmistatud leivasupp. Meilgi armastatud bubert ning kodujuust heeringa ja kartuliga on tegelikult pärit läti köögist. Aga lätlased valmistavad ka väga omapäraseid suppe nagu õllesupp ja piimasupp kalaga.
Eestlased on lätlastelt õppinud valmistama kodust juustu – sõira. Täna proovime meiegi teha seda läti köögi maiuspala ning näitame videos, kuidas see meil õnnestus.
Sõira retsept:
kohupiim 600g
piim 1,2l
sool 5g
köömned 10g
või 50g
muna 2tk
Valmistamine:
Hõõru kohupiim kausis puulusikaga ühtlaseks massiks. Kuumuta kastrulis piim ning lisa sellesse kohupiim. Sega ja kuumuta segu kuni eraldub vadak ja kurna moodustunud mass sõelale.
Sulata potipõhjas või ning kalla nõrgunud mass potti. Sega ja lisa köömned ning koos soolaga lahti klopitud munad. Kuumuta massi 10-15 minutit seda pidevalt segades ning vala valmis sõir võiga määritud vormi. Aseta peale kerge vajutus ja pane külmkappi. Järgmisel päeval on sõir sobiv söömiseks.
Head isu!
Vaata videot: https://www.youtube.com/watch?v=xyU5EVAY81E
Tõrva Kodu toitlustusteenindaja Virve Karu
KUULA: