Retsept: Ukraina köök ja pelmeenid
Seekordses videos näitame, kuidas me Ukraina rahvusköögist pärit, meie kõigi lemmikuid – pelmeene – valmistama õppisime.
Ukraina on suurim Euroopas asuv riik. Pealinnaks on Kiiev, elanikke oli 2021. aastal üle 41 miljoni. Ukraina sini-kollast lippu teab aga igaüks meist.
Iga rahvusköögi omapära tuleneb toiduainete kättesaadavusest, kliimast ning ajaloolistest, usulistest ja kultuurilistest tavadest, nii on see ka Ukrainas.
Ukraina köögi omapäraks on see, et juurvilju praetakse alati enne supi sisse panekut. Ukraina soolapekk ning pelmeenid ja vareenikud on suisa rahvusvaheliselt kuulsad. Valmistatakse ka imemaitsvaid kartulipannkooke, borš on aga kantud UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja. Samas kombineerib Ukraina köök paljuski Tatari, Türgi, Ungari, Saksa köögi toitusid. Iseloomulik on veel see, et Ukraina köögis on ka eestlastele kodusena tunduvaid toite, näiteks sült, kodune vorst ja sealihaga kapsasupp.
Kutsume teid kõiki pelmeene valmistama. Uskuge, need on poest ostetutest palju maitsvamad!
Смачного! Слава Україні!
(Head isu! Au Ukrainale!)
Retsept:
Jahu 0,5 kg
Muna 1tk
Sool 1/2 tl
Toiduõli 2spl
Külm vesi 150 cl
Täidiseks:
Hakkliha 0,3kg
Mugulsibul 0,2kg
Pipar
Sool
Viktoriiniküsimused:
- Nimeta kolm Ukraina rahvusköögi toitu, mis on tuntud ja armastatud ka eesti rahvusköögis.
- Kus on Eestis püstitatud ausammas Ukraina presidendile?
- Mitu kuud on tänaseks kestnud sõda Ukrainas?
KUULA: