Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Holland kui kõikide võimaluste imedemaa

Holland kui kõikide võimaluste imedemaa

Möödunud kuu lõpul viis sotsiaalkindlustusamet 13 hoolekandeteenuste töötajat õppereisile Hollandisse. Meie ettevõttest said õppimas käia Rakvere Lille Kodu kinnise lasteasutuse teenuse (KLAT) tegevusjuhendajad Eneli Oidermaa ja Merly Raudla.

Viie päeva pikkusel reisil tutvusime kinnise asutusega Schakenbosch, mis meenutab veidi meie KLATi. Vaatasime, kuidas käib elu lastekülas de Glind. Külastasime noortevanglat ja üleminekumaja noortele, kes on kinniselt teenuselt tulnud ning ei ole veel valmis koju naasma. Veel külastasime intellektipuudega inimeste küla ning kohtusime mitmete terapeutide ja lastekaitsetöötajatega.

Eeskuju andis häid mõtteid

Tõdesime, et mõned süsteemid on meie omadele sarnased, kuid üldiselt on oma teekonda palju varem alustanud Hollandi sotsiaalhoolekanne jõudnud arenguredelil väga kõrgele ronida. Eesti ja Hollandi rahakoti paksust ei anna samuti eriti võrrelda. Ei olegi mõeldav, et vaid 30 aastat taas vaba olnud Eesti jõuaks juba 17. sajandil maailma üheks suurriigiks tõusnud Hollandile sõrmenipsust järele.

Vaatamata väga erinevatele majanduslikele võimalusele saime mõtteid, mida oma igapäevatöös rakendada. Nägime intellektipuudega inimeste külas, kuidas leitakse iga inimese tugevus ning arendatakse seda. Enamus Hollandi intellektipuudega inimestest saavad käia tööl. Väga populaarne on näiteks kokaamet. Edukamad jõuavad lausa restoranide kööki, tagasihoidlikumad saavad ennast teostada keskuse toitlustuses.

Nägime, kuidas panustatakse Hollandis raskustesse sattunud pere abistamiseks. Hollandis ei rõhuta karistusele vaid usutakse õpetamisesse ja juhendamisesse. Kui lapsel või lastel tekivad probleemid, saab abi terve pere. Kui laps või noor ei saa sellegipoolest oma tegemistega hakkama või kipub isegi kuritegelikule teele, lülitatakse appi korralik tugivõrgustik ning otsitakse noorele parimad teenused ta rajale tagasi aitamiseks. Olenemata sellest, kas noor jõuab vanglasse või mujale kinnisesse või vähemkinnisesse asutusse, ei katke suhted perekonnaga. On ka mõningaid erandeid, kuid üldiselt hoitakse peresuhteid au sees ning terapeudid kaasavad ja tervendavad tervet peret.

Peresuhete jätkumisele saame KLATis tegevusjuhendajate ja tugiisikutena kaasa aidata küll. Olgu see siis üheks väikeseks kuid oluliseks detailiks, mida kaasa võtta ja mille eest seista.


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!