Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Sõmera sai Ukraina kogukonna ajutiseks koduks 

Sõmera sai Ukraina kogukonna ajutiseks koduks 

Sõmera majutuskeskuses on Ukraina pered elanud juba kolm kuud.  

Sõmera majutuskeskuse lastenurk

Sõmera majutuskeskuse juht Helle Kahmi sõnul on Sõmeral valmisolek 150 inimesele majutuse pakkumiseks ja nüüdseks on kõik kohad ka kasutusel. „Selleks, et saaksime pakkuda abi vajavatele peredele ka pikaajalist majutust, oleme alustanud esimese maja kohandamist kortermajaks. Majade ehitamine korteriteks vajab tõsist tööd ja loomingulist lähenemist, suureks abiks on ka ukrainlased ise.“ 

Helle sõnul on Sõmera majutuskeskuses elavad pered tänulikud, et neil on turvaline elupaik, koos elamine pakub lisaks kogukonnatunnet, saab kaasmaalastelt nõu küsida ja koos tähtpäevi pidada. „Lapsi saab julgelt õue mänguväljakule ja rattaga sõitma saata,  samuti on rattad head vahendid kooli ja lasteaeda jõudmiseks. Suur osa lapsi käivad koolis ja lasteaias paari kilomeetri kaugusel Kärlal, mõned aga sõidavad hommikuti linna Kuressaare Ametikooli.” 

“Ukrainlane on oma loomult töökas ja pealehakkaja, kui  koostöös on lahendatud lastehoiuga seotud küsimused, siis laheneb ka ülejäänu. Kuna ka Sõmeral on vaja abikäsi, oleme saanud elanikele kohapeal tööd pakkuda – köögis on kaks väga tubli abikokka ja puhastusteenindajad, korterite remontimisel lööb kaasa seitse inimest. Ligi kakskümmend inimest käivad tööl mujal, mõned neist Kuressaares, aga ka ümberkaudsetes maapiirkondades. Tööd on erinevad, koristamine, liinitöö, teenindussektor jm. Sõmeral on kasutusele võetud ka aiamaa, kartul ja peet kasvab, tomatid ja paprika on samuti hakkamas. Lõpuks on tegevus see, mis aitab kodumaalt tulevate uudistega toime tulla.” 

Helle ütleb, et Ukrainast tulnud inimesed on Eesti inimestele väga tänulikud, nii meie inimeste heasoovlikkuse eest põgenike vastu võtmisel kui Eesti toetuse eest Ukrainale kogu agressiooni vältel.  

Võisikul on olemas võimalus pakkuda lühiajalist majutust kuni 70 inimesele. Kinnisvaradirektor Karl Mänd valmistab ette Võisiku ruumide renoveerimist: „Peagi hakkame kohandama aastaid tühjana seisnud hoonet sõjapõgenike eluruumideks. Endisesse ühiselamusse on kavas teha apartemendid kuni 400 inimesele.“ 

Katrin Pärgmäe
avalike suhete juht


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!