Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Kunstiresidentuur Serbias

Kunstiresidentuur Serbias

Selle aasta oktoobrikuus käis Haapsalu Kuuse elanik Tambet Tamm kunstiprojekti “Varjatud maailmade avardumine” raames Serbias. 

Tambeti kaasasid projekti autsaiderkunstiga tegeleva Kondase Keskuse juht Mari Vallikivi, kellele Tambeti anne oli juba aastaid tagasi silma jäänud, ning Eva Laantee Reintamm.

Tagasihoidlikule ja vaikse loomuga Tambetile tuli teade reisile minekust suure üllatusena. Igaks juhuks sai temalt eelnevalt uuritud suhtumist lennukiga lendamisse, mida ta õnneks väitis üldse mitte kartvat. Unistus kuhugi kaugele maale reisida oli tal aga juba aegu varem.

Otselendude puudumise tõttu Serbiasse ja tagasi oli vaja teekonnal mitmeid kordi õhku tõusta ja maanduda, seega lennukogemust saime hulganisti. Vahepeatustena said ära nähtud nii Müncheni kui Frankfurdi lennujaamad Saksamaal.

Ootamatu töörütm

Serbias viibimise ajal oli kõigil projektis osalevatel kunstnikel võimalus Vojvodina Arhiivi galeriis töötada iga päev moel, mis igaühele paremini sobis – kes maalis, kes lõikas-kleepis, kes harrastas graafikat. Tambet oli ja on orienteerunud viltpliiatsitega joonistamisele.

Algse plaani järgi oli kõikidel päevadel kunstiloomega tegelemiseks planeeritud kümnest viieni, kuid juba esimesel hommikul tõdesime, et kunstnikud toimetavad oma sisetunde ajel ja üldse mitte kella järgi. Paljud saabusid stuudiosse alles siis, kui meie juba lõunale suundusime ja lahkusid alles hilistel õhtutundidel.

Sulandusime meiegi paindlikku päevakavva ja ühendasime kunstiga tegelemise sujuvalt Serbia suuruselt teisel kohal oleva linna Novi Sadi vaatamisväärsustega tutvumisega. Muljetavaldav oli ainuüksi linnast läbi voolav lai Doonau jõgi, mille pikka silda ületades jõudsime vastaskaldal asuva Euroopa suurima ja enim säilinud kindluse – Petrovaradini kindluse juurde, mis lisaks suurele pindalale hõlmas mitmeid tasandeid ja korruseid.

Inspiratsioon

Tambet seisis kindlusemüüril ja puuris pilgu kaugusesse, kus piki jõekallast lookleval mäeküljel metsa ja puude vahelt paistvad majakesed tundusid justkui päkapikkudele kuuluvat. Näis, et ta soovis nähtu endale mällu salvestada ja loodetavasti jõuab see kunagi ka paberile, nagu palju muudki sellel reisil kogetust ja nähtust.

Külastasime mitmeid kirikuid ja ühte suurimat ning vanimat kunstigaleriid Matica Srpska. Käisime ka Novi Sadi Kultuurikeskuses naivistliku maalikunstniku Emeric Feješi töid vaatamas. Feješi maalides avastasime üllatuslikult mingi seletamatu käekirjalise sarnasuse Tambeti töödega.

Tööd näitusel

Viimasel päeval avati erinevatest riikidest pärit ja projektis Art Brut Serbia osalenud kunstnike loomingu näitus. Oli väga palju põnevaid töid ja lähenemisi, ka Tambeti tööd leidsid oma koha seinal.

Olles tagasi koduses Eestis, meenuvad ikka ja jälle sealsed soojad õhtud ning inimesed, kellega Novi Sadis olles seotud olime.

Fotod: Merle Ojasild ja Kondase Keskus.

Fotode suuremalt vaatamiseks kliki pildil.

Merle Ojasild
Haapsalu Kuuse tegevusjuhendaja


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!