Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Kuidas võidelda kuumusega?

Kuidas võidelda kuumusega?

Käes on suvi koos kuumade päevadega. Kui tervel täiskasvanul oskab keha kuumusega hakkama saada, siis lapsed ja vanemad inimesed vajavad kuuma eest kaitset. Lisaks peavad enda eest hoolt kandma südame- ja kopsuhaigustega kimpus olevad suvitajad, sest teatud temperatuuri ja niiskuse käes võivad tekkida hingamishäired.

Soovitused, et päikese ja kuumuse käes tervena püsida:

  • Riided. Kanna heledaid ja lohvakaid riideid ja mütsi või kübarat. Ära unusta päikesekreemi!
  • Joo rohkelt jahedaid vedelikke. Vesi on parim valik. Alkohol ja kohv on kuumal päeval halvad valikud, sest nad toimivad diureetikumina (viivad kehast vett välja). Võta õue minnes endaga kaasa täidetav veepudel.
  • Väldi päikest – püüa kella 12-15 vahel toas püsida, siis on päike kõige kõrvetavam.
  • Jahe dušš. Pritsi end jaheda veega või mine hetkeks jaheda duši alla. Kui tunned, et oled üle kuumenemas, tee rätik või särk külma veega niiskeks ning aseta kehale (näiteks rätik laubale).
  • Toit – eelista jahedaid sööke. Hea valik on salatid ja puuvili, arbuus ja kurk sisaldavad eriti rohkelt vett. Ka vaarikad ja mustikad koosnevad umbes 85% ulatuses veest.
  • Toas – tõmba päeval kardinad ette, et elamine ei muutuks kasvuhoone sarnaseks. Öösel hoia aga aknaid lahti.
  • Aiatööd – püüa pingutust nõudvad õuetööd jätta õhtuks, kui päike on leebem
  • Autos – ära jäta kuumaga kedagi seisvasse autosse, eriti aga lapsi, imikuid ega eakaid. Loomulikult käib see ka lemmikloomade kohta.

Esimene palavusnõrkuse tunne on suur väsimus ning tugev higistamine, mille käigus kaotatakse organismist vett ja mineraale. Samuti nõrkus, pearinglus ja -valu, lihaskrambid, südamepööritus ja janu. Parim ravi sel hetkel on minna jahedasse paika ja lasta kehal jahtuda, samal ajal jahedat vedelikku tarbides.

Kuumarabandus on harvem, kuid tõsisem seisukord. See tabab inimest siis, kui keha ei suuda enam omal käel jahtuda ja kehatemperatuur tõuseb ohtlikult kõrgeks. Kuumarabandusele tuleb koheselt reageerida. Selle sümptomiteks võivad olla segadus, teadvuse kaotamine ja kogu keha krambihood. Ole tähelepanelik, kui märkad rohket higistamist, mis järsku lõpeb, südamepekslemist ja hingeldamist. Kuumarabandus on eluohtlik seisukord ja kohe tuleb helistada kiirabisse numbril 112.

Kelly Kald, töökeskkonna juht


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!