Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Arhitektuurikonkurss erivajadusega inimeste kodude disainimiseks

Arhitektuurikonkurss erivajadusega inimeste kodude disainimiseks

Sel nädalal kuulutas AS Hoolekandeteenused välja ideekonkursi, et leida parim arhitektuurne lahendus psüühiliste erivajadustega inimeste elamutele ja õuealalePärnusse Oja 144 asuvale 2,1 ha suurusele kinnistule on kavas ehitada kuni neli ridaelamut ning luua mitmekülgsed võimalused tegusaks aja sisustamiseks. 

Hoolekandeteenuste kinnisvaradirektor Karl Mänd selgitab ideekonkursi vajadust: „Möödunud aastal ehitasime Tallinnasse, Pärnusse ja Paldiskisse kokku seitse väikest kortermaja, mis on disainitud lähtudes puuetega inimeste erivajadustest. Igale poole korrusmajad ei sobi, seepärast on tekkinud vajadus ridamaja tüüpi kodude järele, mis sobituksid paremini eramute piirkondadesse.“  

Konkursi eesmärk on terviklik kontseptsioon – millised hakkavad välja nägema hooned ning neid ümbritsev keskkond. Hoonete planeering on juba kortermajades kasutusel ja end tõestanud – elanikud on selle hästi vastu võtnud ja seda muuta ei soovita. Tänu suurele territooriumile saab maja ümber kavandada ilu- ja tarbeaia, aktiivse tegevuse alad ning palju muud. Ka õueala peab olema nii kujundatud, et erivajadustega inimesed saaksid kõikidest territooriumi võimalustest osa. 

Kolme parima töö autoritele on ette nähtud rahalised preemiad 3000, 2000 ja 1000 eurot. “Konkursi eesmärk ei ole projekteerimislepingu sõlmimine, vaid hea idee leidmine. Tänu sellele saavad ennast proovile panna ka väikesed alustavad bürood ning noored arhitektid”, lisas Mänd. 

Žürii hindab vastavust püstitatud eesmärgile, kavandatava keskkonna arhitektuurset lahendust, hoonete energiasäästlikust ning prognoositavaid ehitus- ja  ekspluatatsioonikulusid. Loodav keskkond peab olema kujundatud nii, et see sobiks kõigile, sõltumata nende erivajadusest. 

Ideekonkursi materjalid on avalikud riigihangete registris, võistlustööde esitamise tähtaeg on 30. august. 

Taust 

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused töötanud selle nimel, et sulgeda suured psüühiliste erivajadustega inimeste hooldekodud ja nende asemele rajada inimväärsete elamistingimustega väikesed elamud. Tänaseks on ettevõte sulgenud üheksa suurt kombinaat-tüüpi asutust, kolm ootavad veel oma järge. Kaasaegsed elamistingimused on loodud juba enam kui 1000 inimesele. 

Hoolekodude reorganiseerimise käigus projekteeriti kahekorruselised, nelja korteriga majad. Nii olemasolevate kortermajade kui kavandatavate ridaelamute planeering lähtub universaalse disaini põhimõtetest ja arvestab erivajadustega inimeste eripäradega. 

Ideekonkurssi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond osana erihoolekandeasutuste reorganiseerimise tegevustest. 


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!