Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Põltsamaale rajatakse psüühilise erivajadusega inimeste kodu

Põltsamaale rajatakse psüühilise erivajadusega inimeste kodu

Eile, 3. septembril tegi Põltsamaa vallavalitsus otsuse, et AS Hoolekandeteenused saab Põltsamaale, Tartu mnt 5 kõrval asuvale krundile, ehitada kortermaja psüühilise erivajadusega inimestele.

“Viimaks on kõik erimeelsused lahenenud ning koostöös põltsamaalastega oleme leidnud hoonele sobiva asukoha linna südames, kus vajalikud teenused jäävad vaid lühikese jalutuskäigu kaugusele”, ütles AS Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor Karl Mänd.

Veebruaris esitas AS Hoolekandeteenused vallavalitsusele hoone rajamiseks projekteerimistingimuste taotluse. Ettevõtte plaan ehitada Kördiööbiku pargi serva väike kortermaja pälvis kohalikus kogukonnas suurt tähelepanu.

Avalikul rahvakoosolekul toodi välja, et AS Hoolekandeteenused plaanitud krundi asukohta näeb kohalik kogukond tulevikus avalikuks kasutamiseks mõeldud alana. Koos vallavalitsuse ja kohalike elanike esindajatega vaadati läbi mitmed muud asukohad ning ühiselt valiti välja kaks sobiva suurusega krunti linna keskuses.

Valla juhid ja kogukonna esindajad käisid külas ka teistes samalaadsetes kodudes ja veendusid, et psüühilise erivajadusega inimesed saavad rahulikult elada kogukonna keskel.

Karl Mänd tunneb rõõmu, et ettevalmistused on lõpule jõudmas ja peagi saab asuda ehitama: ”Mul on siiralt hea meel, et Jõgevamaa intellektipuudega inimestele kodu ehitamine on jõudnud järgmisse etappi. Ehitamisega soovime alustada juba sel sügisel. Kortermaja on valmis esimesi elanikke vastu võtma 2020. aasta lõpus.”

Ligi miljon eurot maksva korterelamu ehitamist ja sisustamist rahastatakse 85% ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fondist ja 15% ulatuses riigi eelarvest.

Taust

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused töötanud selle nimel, et sulgeda suured psüühiliste erivajadustega inimeste hooldekodud ja nende asemele rajada inimväärsete elamistingimustega väikesed ning hubased elamud. Tänaseks on ettevõte sulgenud üheksa suurt kombinaat-tüüpi asutust, kolm ootavad veel oma järge. Kaasaegsed elamistingimused on saanud enam kui 1000 inimest.

Erivajadustega inimestele loodavates uutes elamutes on neli korterit, igas korteris elab perena kuus inimest. Korteris on igal inimesel oma magamistuba ja avar elutuba ühistegevusteks. Erivajadusega inimeste elukorraldus sarnaneb tavapärase koduse elurütmiga. Elanikud tegelevad ise majapidamistöödega, valmistavad endale süüa, käivad tööl ja tegelevad oma maja või hoovi korrashoiuga. Vabal ajal tegeletakse huvitegevustega nii kodus kui ümbruskonnas.

Foto samasugusest majast Pärnus. Allikas: AS Hoolekandeteenused.

Krundi asukoht Põltsamaal. Allikas: Maa-amet

Lisainfo:
Katrin Pärgmäe
Avalike suhete juht
+372 56 623 823 


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!