Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Kuressaarde plaanitakse kodu psüühilise erivajadusega inimestele

Kuressaarde plaanitakse kodu psüühilise erivajadusega inimestele

Täna, 31. oktoobril tutvustas AS Hoolekandeteenused Saaremaa valla volikogule, partneritele ning kogukonnale ideed luua Kuressaarde kodu psüühilise erivajadusega inimestele.

Kinnisvaradirektor Karl Mänd tutvustas kavandatava kortermaja asukohta: “Hoone soovime ehitada Kuressaarde Õie tänavale. Tegu on välja kujunenud elukeskkonnaga, teiste elamute vahel. Asukoha  valikul on oluline teenuste lähedus ja ligipääsetavus. Kauplused, apteegid jms peavad jääma lühikese jalutuskäigu kaugusele, sest erivajadusega inimesed ei kasuta liiklemiseks autot”, selgitas Mänd.

Sõmera kodu juht Terje Hansoni sõnul tunti kohtumistel elavat huvi Sõmera erihooldekodu sulgemise vastu, eriti muretseti olemasolevate töötajate tuleviku üle. “Hetkel on Sõmeral 74 töötajat, nendest umbes 30 saavad tööd uutes üksustes. 30 inimest lähenevad pensionieale ning nende asemele on juba praegu Sõmerale väga keeruline personali leida. Saame kindlalt väita, et tööealised inimesed leiavad endale töö ning sotsiaalseid probleeme ei tule.”

Volikogus lubasid Hoolekandeteenuste esindajad, et kõik Saaremaa juurtega inimesed, saavad jääda Saaremaale ka peale Sõmera Kodu sulgemist. Kuressaares Ruubi kodus elavad 10 inimest juba kaks aastat. Smuuli piirkonda tuleb korteritesse veel 10 kogukonnas elamise kohta. Loodav ööpäevaringse toega nelja korteriga maja tuleb 24 inimesele, lisaks luuakse umbes 40 kohta Kogulasse. 

Sõmera sulgemine on liikunud plaanipäraselt – kui 2017. aasta alguses elas Sõmeral 354 klienti, siis selle aasta lõpus elab seal umbes 230 inimest.

Taust

Nelja korteriga elamu on projekteeritud lähtudes erivajadustega inimeste vajadustest. Korteris elab perena kuus inimest, kellel on ööpäevaringselt toeks tegevusjuhendaja. Igal elanikul on privaatne magamistuba, lisaks avar elutuba ühistegevusteks – kokkamiseks, söömiseks, suhtlemiseks või lihtsalt vaba aja veetmiseks. Oluline on selle hoone olemus – see on kodu, mitte hooldekodu või raviasutus.

Lisaks väga madalale energiatarbimisele toodab maja ka ise elektrit. Liginullenergia hoone katusele on projekteeritud päikese-elektrijaam võimsusega 15 kW.

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused töötanud selle nimel, et sulgeda suured psüühiliste erivajadustega inimeste erihooldekodud ja nende asemele rajada inimväärsete elamistingimustega väikesed ning hubased kodud. Tänaseks on üle Eesti sulgetud juba üheksa suurt ühiselamu tüüpi asutust, kolm ootavad veel oma järge. Kaasaegsed elamistingimused on saanud juba enam kui 1000 inimest.

Kodu rajamine on osa erihoolekandeasutuste reformist, mida viiakse ellu Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusel.

Fotod planeeritavast majast Tallinas ja  Pärnus.

Lisainfo:
Katrin Pärgmäe
Avalike suhete juht
AS Hoolekandeteenused
+372 56 623 823 


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!