Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Hoolekandeteenused esitas taotluse erihooldekodu rajamiseks

Hoolekandeteenused esitas taotluse erihooldekodu rajamiseks

Täna, 7. novembril esitas AS Hoolekandeteenused Saaremaa vallale taotluse projekteerimistingimuste väljastamiseks Õie 8 kinnistule. Kuressaarde plaanitakse ehitada kahekorruseline nelja korteriga maja psüühilise erivajadusega inimestele.

Eelmisel nädalal kohtusid Hoolekandeteenuste esindajad volikogu, partnerite ja kohalike elanikega, et enne dokumentide esitamist plaane tutvustada ja küsimustele vastata.

AS Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor Karl Mänd selgitab, et projekteerimistingimustega kehtestab vald raamid, millised ehitised piirkonda sobivad: „Nii saab kohalik omavalitsus olla kindel, et arendaja ei ehita pilvelõhkujat keset aedlinna või eramuid tootmishoonete vahele. Menetluse käigus teavitab vald ka piirinaabreid, kellel on võimalik teha ettepanekuid tingimuste täiendamiseks.“

„Oluline on meeles pidada, et projekteerimistingimused on tehniline dokument – arvamust saab avaldada hoone ja rajatiste, mitte sinna elama asuvate inimeste osas,“ lisas Mänd.

Peale arvamuste analüüsimist lisab vallavalitsus projekteerimistingimustesse need arvamused ja ettepanekud, mis on põhjendatud ja loovad planeerimise seisukohast parema terviku. Kui arvamustega ei arvestata, peab omavalitsus seda põhjendama.

Kui projekteerimistingimused väljastatakse käesoleval aastal, saavad Saaremaa erivajadusega inimesed kolida uude majja juba 2020. aasta lõpus.

Taust

Erivajadustega inimestele loodavates uutes elamutes on neli korterit. Igas korteris elab kuus inimest, kellele on ööpäevaringselt toeks tegevusjuhendaja. Selliseid kodusid rajatakse hajusalt üle Eesti, et iga inimene saaks elada oma lähedaste juures.

Hetkel elab Sõmeral üle 60 inimese, kelle jaoks Saaremaa on kodu ning kes soovivad ka edaspidi siia jääda. Muudatuste eesmärk on anda igale inimesele võimalus elada enda kodukoha lähedal. Selleks rajatakse lisaks Kuressaare majale ka eraldi üksus Kogulasse, kuhu saab elama jääda 40 inimest.

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused töötanud selle nimel, et sulgeda suured psüühiliste erivajadustega inimeste erihooldekodud ja nende asemele rajada inimväärsete elamistingimustega väikesed ning hubased kodud. Tänaseks on üle Eesti sulgetud juba üheksa suurt ühiselamu tüüpi asutust, kolm ootavad veel oma järge. Kaasaegsed elamistingimused on saanud juba enam kui 1000 inimest.

Uue maja ülalpidamiskulud katavad selle elanikud ja neile  osutatava erihoolekandeteenuse eest tasub riik. Maja ehitatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ja riigi toetusel.


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!