Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Ehitustingimused takistavad Õie tn erivajadustega inimeste kodu rajamist

Ehitustingimused takistavad Õie tn erivajadustega inimeste kodu rajamist

Eile, 16. jaanuaril toimusid AS Hoolekandeteenused kohtumine Saaremaa vallavalitsuse ning fraktsioonide esindajatega, et arutada Saaremaa psüühilise erivajadusega inimestele kodu loomist Kuressaarde. 

Selgus, et Õie 8 kinnistule ei ole kahekorruselise maja rajamine võimalik, kuna sellel krundil näeb  detailplaneering ette ainult 3-korruselist maja. 

AS Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor Karl Mänd selgitab: „Esitasime projekteerimistingimuste taotluse üldplaneeringule tuginedes, mis lubab piirkonda 2- ja 3-korruselisi maju. Selgus, et sellel alal on olemas kehtiv detailplaneering, mis on küll mitukümmend aastat vana, kuid planeerimisel tuleb see aluseks võtta. Kuna Õie 8 krunt on ümbritsetud 3-korruselistest majadest, ei näe ehitus- ja paneerimisosakond selles asukohas võimalust madalama maja ehitamiseks. Samas ei pea meie otstarbekaks ehitada 3-korruselist maja. Nelja korteriga maja on ennast tõestanud kui optimaalse suurusega maja, mis sobib erinevatesse elamupiirkondadesse.“ 

Järgmise sammuna otsivad AS Hoolekandeteenused koostöös Saaremaa Vallavalitsusega alternatiivseid asukohti. Kohtumisel otsustati, et valitakse välja mitu asukohta, kuhu AS Hoolekandeteenused esitab projekteerimistingimuste taotlused ja millest teavitatakse ka kohalikku kogukonda. 

Taust 

Hetkel elab Sõmera erihooldekodus üle 60 inimese, kelle jaoks Saaremaa on kodu ning kes soovivad ka edaspidi siia jääda. Muudatuste eesmärk on anda igale inimesele võimalus elada enda kodukoha lähedal. Selleks rajatakse lisaks Kuressaare majale ka eraldi üksus Kogulasse, kuhu saab elama jääda kuni 40 inimest. 

Nelja korteriga elamu on projekteeritud lähtudes erivajadustega inimeste vajadustest. Korteris elab perena kuus inimest, kellel on ööpäevaringselt toeks tegevusjuhendaja. Igal elanikul on privaatne magamistuba, lisaks avar elutuba ühistegevusteks – kokkamiseks, söömiseks, suhtlemiseks või lihtsalt vaba aja veetmiseks. Oluline on selle hoone olemus – see on kodu, mitte hooldekodu või raviasutus. 

Lisaks väga madalale enregiatarbimisele toodab maja ka ise elektrit. Liginullenergia hoone katusele on projekteeritud päikese-elektrijaam võimsusega 15 kW. 

Alates 2010. aastast on AS Hoolekandeteenused töötanud selle nimel, et sulgeda suured psüühiliste erivajadustega inimeste erihooldekodud ja nende asemele rajada inimväärsete elamistingimustega väikesed ning hubased kodud. Tänaseks on üle Eesti sulgetud juba üheksa suurt ühiselamu tüüpi asutust, kolm ootavad veel oma järge. Kaasaegsed elamistingimused on saanud juba enam kui 1000 inimest.  

Kodu rajamine on osa erihoolekandeasutuste reformist, mida viiakse ellu Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusel.  

Lisainfo:
Katrin Pärgmäe
Avalike suhete juht
+372 56 623 823 


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!