Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

12 tuhat maski – null infot

12 tuhat maski – null infot

Neljapäeva, 10.septembri õhtul peale kella seitset riputati Vabariigi Valitsuse kodulehele üles uudis, et valitsus võttis vastu otsuse kehtestada hooldekodudes alates esmaspäevast 14.septembrist töötajate ja külastajate maskide kandmise kohustus. Teade ütles, et selle põhjus on soov teha kõik selleks, et kaitsta “ …vanureid, kelle elukeskkonna ja turvalisuse eest hoolitsevad teised inimesed.” 

Eeldasime, et otsus puudutab ainult eakatekodusid, kuna eelnevatel päevadel ei ole me saanud ühtegi ametlikku ega mitteametlikku teadet maskide kohustuse mõttest Terviseametist, Sotsiaalkindlustusametist ega Sotsiaalministeeriumist. Ka valitsuse otsusest kuulsime meedia kaudu, mitte ametliku teadaandena. 

Valitsuse korraldus avalikustati kriis.ee lehel alles laupäeval 12.septembril pärast kella kuut õhtul. See tõi välja, et hooldekodude all peetakse silmas ka erihooldekodusid. Seletuskiri ütleb, et korraldus, mis laupäeva õhtul avalikustati ja juba esmaspäeva hommikutundidel 9600 eurose sunniraha hoiatusega kehtima hakkab, puudutab 171 üldhoolduse osutaja 2253 töötajat ja 47 erihoolekandeteenuse osutaja 921 töötajat.  

Maskide kohustus tähendab, et lisaks töötajate teadlikkusele ja ka klientide teavitamisele on meil vaja tagada, et alates esmaspäevast on igal kliendiga kokkupuutuval töötajal üks mask vähemalt kolmeks töötunniks. Vahetused on keskmiselt 12 tundi, seega peaks üks töötaja kasutama umbes neli maski päevas. Lisanduvad varumaskid külastajatele, kes võivad ilma nendeta saabuda, kuid keda on oodatud ja keda ei soovita maski puudumise pärast ära saata. See teeb kokku umbes 12 000 korduvkasutatavat maski. 

Palju küsimusi ja vähe vastuseid 

Kirjutan seda kirja pühapäeva õhtul, kui otsuse jõustumiseni on loetud tunnid. Me ei tea siiani, millal ja kuidas kavatseti teavitada kohustusest teenuseosutajaid ja 3174 hoolekandetöötajat, et selle otsuse saaks hästi ellu viia.   

Teine väga oluline küsimus on aga, millisele analüüsile tuginedes on vajalik kõikides hoolekandeasutustes teha maskikandmine kohustuslikuks nii tohutu kiirusega, et korralduse avaldamise ja jõustumise vahele jääb alla 30 tunni? Kas hoolekandeasutuste maskidega varustatus võimaldab otsust päriselt ka täita? 

Kes iganes neid asju otsustab – miks te nii teete? Mis takistab erihoolekandevaldkonda puudutavad otsused asjaosalistega eelnevalt läbi arutada? Kui tahame, et riskirühma kuuluvatel inimestel läheks hästi, peame tagama, et riskirühmaga tegelevatel töötajatel oleks teada ja selge, mida neilt oodatakse.  

Parafraseerides peaministrit siis hoolime üksteisest ja ärme anna viirusele võimalust laastada meie vaimutegevust ja omavahelisi suhteid. 

Maarjo Mändmaa
juhatuse esimees

Lisainfo:
Katrin Pärgmäe
Avalike suhete juht

56 623 823


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!