Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

Kodud Maailmakoristuspäeval: suitsukonidest aluspüksteni

Kodud Maailmakoristuspäeval: suitsukonidest aluspüksteni

20. septembril toimus taas Maailmakoristuspäev, mis sel korral pööras erilist tähelepanu suitsukonide korjamisele. Oma panuse selleks, et maailm oleks puhtam, andsid traditsiooniliselt ka meie kodude elanikud. Kodud jagavad oma muljeid.

Vääna-Viti Kodu tiimitöö juht Piret Kuusküll: saagiks 30 liitrit suitsukonisid

Vääna-Viti Kodus elab ligi 90 psüühilise erivajadusega inimest, osalesime Maailmakoristuspäeval kolmandat korda. Päeva alguses tutvustasid tegevusjuhendajad, mis päevaga on tegemist ja mis mõju on prügil loodusele. Seejärel jagunesime väiksematesse rühmadesse ja käisime läbi kõik meie elanike peamised jalutusrajad kodu ümbruses. Meie saagiks oli u 40 liitrit prügi, millest 30 l olid suitsukonid, mis on umbes 15 000 suitsukoni! See on väga suur saak, arvestades, et iga koni võib reostada kuni 1000 liitrit vett või 1 ruutmeetri taimkatet. Usume, et selle sammuga andsime oma panuse piirkonna looduse säilimisse.

Tartu Mõisavahe Kodu tegevusjuhendaja Lii Kristerson: 3 kortermaja ja 30 liitrit prahti

Meid motiveeris Maailmakoristuspäeval osalema teadmine, kui ohtlikud on pealtnäha tavalised suitsukonid, mis on hoolimatult maha visatud ja vedelevad teedel, muruplatsidel jne. Ka meie Mõisavahe Kodu kolme kortermaja ümbruses näeb igapäevaselt maas vedelevaid suitsukonisid. Innustav oli teada, et samal päeval mõtlevad inimesed üle kogu maailma samale probleemile ja tegutsevad puhtama ümbruse nimel.

Meie kodust osales kümnest kliendist viis, kaasasime ka kodu vabatahtliku Joosepi ja ühe meie kliendi sõbra. Kodu ümbrust koristades leidsime suitsukonisid, kilekotte, paberit ja klaasikilde. Üllatas, kui palju oli rõdudelt ja akendelt alla visatud konisid. Tundub, et paljud suitsetajad ei tule selle peale, et ka suitsukoni on prügi, mida ei loobita maha. Hiljem helistas mulle meiega kaasasolnud kliendi sõber ja ütles, et linnas olles viskas ta koni automaatselt maha, aga korjas kohe ka üles, kuna meenus osalemine meie üritusel. Korjasime kokku umbes 30 l erinevat prahti.

Mittesuitsetajatest kliendid arvasid alguses, et miks nemad peaksid koristama, kui suitsu ei tee. Ürituse lõppedes ja tulemust nähes oli meeleolu aga hea ja lõbus, sest olime midagi tasuta teinud ja see andis hea tunde. Otsustasime, et püüame vähemalt kord aastas anda oma panuse kodu ümbruse korrashoiuks ja olla suunanäitajateks nendele, kes oma konisid maha viskavad, sest see tegevus ei ole õige. Me ei saa elanikke keelata suitsetamast, kuid saame näidata, et konid on prügi, mis tuleb enda järelt ära koristada. On hea tunne kogukonnale midagi vastu anda!

Viljandi Männimäe Kodu tegevusjuhendaja Malle Vaheoja: mitte lihtsalt laupäev, vaid Maailmakoristuspäev

Meie elanikud Mirje ja Aleksei olid kuulnud, et see laupäev on Maailmakoristuspäev ning me otsustasime selles osaleda.

Koristasime  kodumajade ning läheduses asuvate kaubanduskeskuste ümbruses. Kuigi piirkond tundus algul küllaltki puhas, leidsime sealt suitssukonisid, kommipabereid, kiletükke ja penoplasti. Suurima „saagi“ – püksid – sai Mirje. Kogusime umbes 10 liitrit prügi.

Peale tööd sai igaüks meelepärase maiuse. Eriti meeldis koristamine Elenale, tema tahaks seda veelgi teha.

Lääne-Eesti klienditööjuht Kairi Lume: väike seltskond planeedi paremaks muutmise ja tegusama elu teekonnal

On ilus laupäeva hommik ja tegevusjuhendaja teatas Uus-Sauga Kodu elanikele: “Täna lähme me kõik koristama!”

“Aga minu tuba on ju korras,” sain ma esimese vastuse.

Õige ongi oma toast alustada, aga täna lähme tänavatele prügi korjama. Rääkisime, kui oluline on loodust hoida ja miks tohi prügi maha visata. Panime kindad kätte, võtsime prügikotid ja hea tuju kaasa ning suundusime jalutuskäigule. Meid oli kokku kümme ja alguses kartsin, et prügi ei jätkugi kõigile korjamiseks, aga ma eksisin. Isegi need elanikud, kes kodus tubastest tegevustest entusiasmiga osa ei võta, olid õues väga aktiivsed ja tundus, et lausa eufoorias.

Sattusime ka lähedalasuvasse bussipeatusesse, kus on papp- ja klaaspakendi konteinerid ning märkasime, et nende ümber oli rohkem prügi, kui konteinerites sees. Me tegime kõik korda. Selge on see, et töötasime hea meeskonnana!

Mida me siis leidsime? Aluspükse, alkoholipudeleid, kommipabereid, mahlapakke, joogikõrsi ja muid kilelaadseid tooteid, loomulikult suitsukonisid, metalli ja ühe luuletuse, mis oli jõe ääres kellelgi kaduma läinud.

Meri

Ma oma unistustesse langesin,
kus päike erekollaselt kiirgas,
minu vaadet oma kiirtega piiras
ning tema soojusest ma tardusin.

Ma enda ette sillerdamas nägin,
see sügav helesinine looklev tee,
mis läks üle hiiglaslike lainete, vee
ning ootamatult suure sammu ma tegin.

Luiged ujusid üle vete nii uhkelt,
kalad sügavustest heledalt kiirgasid
ning minu märkamatut viibimist haistsid.

Mul silmist kristalsed pisarad puhkesid,
sellest imeilusast hiilgusest,
see oli meri mis kaugel paistis.

Usume ja loodame, et meie järeltulevad põlved näevad merd, mis kaugel paistab, mitte prügi.

#merialgabsiit #hoiameloodust #üheskoossuudamekõik #rohetiiger

Kadri Talva-Ots, kommunikatsioonispetsialist


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!