Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Retsept: beseeküpsised

Retsept: beseeküpsised

Beseeküpsised

Munavalge 200g
Tuhksuhkur 100g
Kristallsuhkur 150g
Sool 2g
Maisijahu 5g
Sidrunhape 2g

Vahusta munavalged, samal ajal lisa järkjärgult ⅓ suhkrust. Ülejäänud suhkur ja maisijahu sega juurde kui munavalge on tugevas vahus. Tõsta või pritsi kondiitripritsi abil plaadile asetatud küpsetuspaberile soovitud kujuga küpsised.

Küpseta 100-110°C kuumuses paar tundi ning jäta küpsised avatud uksega väljalülitatud ahju kuivama.

 

Makroonid

Makroonid on väikesed, sõmera koorikuga, seest pehmed, ümmarguse kuju ning 3–5 cm läbimõõduga küpsised.

Algselt on makroonid pärit Itaaliast, kust prantsuse kuningas Henry II omale kuninganna kosis, kes oma lemmikmaiuse retsepti Prantsusmaale kaasa tõi. Tänapäeval on makroonid mitme Prantsusmaa linna ja regiooni iseloomulik maiustus, mille retsept ja välimus sõltub valmistamise asukohast.

Mandlijahu 150 g
Puudersuhkur 150 g
Munavalge 4 tk
Suhkrut 150 g
Vesi 2 spl

Vaarikaganache:

Tume šokolaad 150 g
Vahukoor 75 g
Vaarikapüree 75 g

Selle retsepti järgi saab valmistada umbes 30-35 makrooni.

Pane pool munavalge kogusest köögikombaini kõige aeglasema kiirusega vahustuma. Sega kastrulis suhkur ja vesi ning keeda sellest siirup. Siirup on kasutamiseks valmis, kui selle pinnale tekivad keemisel suured mullid.

Keera vahustaja keskmisele kiirusele ja nirista siirup ühtlase joana munavalgevahu hulka. Jätka vahustamist, kuni vaht on tihe, läikiv ja temperatuur on alanenud 50 kraadini.

Sega ülejäänud munavalge mandlijahu ja tuhksuhkruga ühtlaseks seguks, millele sega tõstvate liigutustega juurde munavalgevaht. Valmis makroonitaigen peab olema hästi ühtlane, kergesti voolav, kuid mitte ka üle segatud.

Pane segu kondiitrikotti ja kasuta kondiitripritsi 1 cm otsikut. Pritsi umbes 3-4cm läbimõõduga kettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või spetsiaalsele silikoonist makroonimatile.

Jälgi, et taigen valguks ühtlaselt laiali.

Lase makroonidel seista toatemperatuuril 30 minutit ja küpseta 125–150 kraadises ahjus 12–15 minutit. Makrooniküpsis peab ahjust välja võtmisel olema pealt krõbe ja seest pehme.

Täidise jaoks kuumuta vahukoor, lisa tükeldatud šokolaad. Lase hetk seista ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Püreesta vaarikad ja suru läbi sõela. Lisa koore ja šokolaadi segule. Sega ühtlaseks ja lase jahtuda toatemperatuurini. Pritsi ühele makroonipoolele kondiitripritsiga täidist ja kata siis teise poolega. Suru kergelt kokku.

Makroonid on kõige maitsvamad valmistamisele järgneval päeval. Siis on täidis hangunud, maitse ühtlustunud ja makrooniküpsis vajalikul määral pehmenenud.

Makroone serveeritakse alati külmalt.

Säilivad külmkapis suletud karbis kuni 5 päeva.

 

KUULA: 

 

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!