Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Retsept: pretzelid ehk vesikringlid

Retsept: pretzelid ehk vesikringlid

Täna me teeme põgusalt tutvust saksa rahvusköögiga. Saksamaa, ametliku nimega Saksamaa Liitvabariik on föderaalne vabariik Kesk-Euroopas.

Pealinnaks Berliin, elanikke 83 miljonit.

Tegemist on ühe arenenuma tööstusmaaga, kus toodetakse autosid, laevu, ravimeid, toiduaineid, elektrotehnika- ja elektroonikatooteid. Kasvatatakse suhkrupeeti, otra, nisu, kartulit, viinamarju, köögi- ja puuvilja. Tähtsal kohal on ka kalapüük ja toiduainetööstus.

Saksa köök on võrdlemisi sarnane eesti köögile. Põhilisteks toiduaineteks on kartul, vorstid, hapukapsas, sea-, linnu- ja ulukiliha, aga toiduks tarvitatakse ka rupskeid ja seajalgu. Sageli süüakse suppe, hakklihatoite, klimpe, käkke ja nii musta kui ka valget leiba. Magustoitudest armastatakse mitut laadi küpsetisi ning kooke puuviljade ja šokolaadiga. Populaarseks jõulukingiks on värvitud martsipanikujukesed. Väga armastatud on nii soolased kui magusad kringlikesed – pretzelid. Neid pärmitaignast kringleid keedetakse algselt vees ja hiljem küpsetatakse. Vesikringleid süüakse tavaliselt suupistena, kuid ka leiva või saia asemel toidu kõrvale.

Retsept

vesi 0,5 l
pärm 50 g
suhkur 1,5 spl
sool 1,5 tl
jahu 0,7 kg
õli 4 spl

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa suhkur, sool ja pisut jahu. Sega veidi aega. Lisa taignale ülejäänud jahu ja õli. Lase umbes 30–45 minutit soojas kohas kerkida. Vormi kringlid, lase neil rätiku all kerkida. Pane vesi suures potis keema, Lisa söögisoodat või soola. Keeda kringleid umbes 10 sekundit, tõsta vahukulbiga ahjuplaadile, küpseta 225 kraadi juures 15 minutit, kuni kringlid on kuldpruunid.

Vaata videot:

 

 

Virve Karu, Tõrva Kodu toitlustusteenindaja

 

KUULA: 

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!