Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Retsept: segasalatid ja vitamiinid 

Retsept: segasalatid ja vitamiinid 

Kuna igal kliendil on oma maitse eelistused – üks ei armasta porgandit, teine banaani, kolmas krimpsutab nina pirni peale, siis tuli välja mõelda, kuidas neid loodusande sööjatele suupärasemaks muuta. Tänases videos näitamegi, kuidas meie Tõrva Kodus klientidele meelepäraseid ja vitamiinirikkaid puu- ja köögivilja segasalateid teeme. Taolised salatid sobivad nii prae kõrvale, kui ka kergemaks õhtuooteks.

Esmalt tuletame meelde, mida peaksime puu- ja köögiviljade käitlemisel silmas pidama.

Et toit oleks vitamiinirikas, on peale toiduainete õige valiku oluline kasutada valmistamisel ka õigeid tehnoloogilisi võtteid:

  • töötle kiiresti, koorimist vajavad puu- ja köögiviljad pese enne hästi puhtaks ning koori nii õhukeselt, kui võimalik;
  • noori kurke, porgandeid, rediseid pese voolava vee all harjaga ning tarvita toiduks koorimata;
  • ära hoia tükeldatud köögivilju kaua jooksva vee all, nii suureneb toitainete kadu mitmekordselt;
  • ära jäta tükeldatud/riivitud puu- ja köögivilju kauaks õhu kätte või vette, sest rakumahlas lahustunud toitained- valgud, suhkrud, vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid imbuvad vette;
  • kui sa puhastatud köögivilju ei kasuta kohe, siis kata need märja rätikuga, ära jäta neid vette;
  • kuivatatud köögiviljad pane keema külma veega;
  • vitamiinikao vähendamiseks keeda kaanega kaetud pajas ning sega võimalikult vähe, väikesi keedunõusid kasutades võid kaant avamata potti lihtsalt raputada;
  • rohelisi köögivilju keeda rohkes vees, teisi köögivilju vaid vaevalt veega kaetult;
  • mõnede köögiviljade teravat maitset ja aroomi saad pehmendada piima lisamisega, kuna piim seob parkhappeid;
  • kuigi söögisooda aitab säilitada köögiviljade rohelist värvust ning lühendab keetmisaega, ära kasuta keetmisel söögisoodat, sest see neutraliseerib askorbiinhappe ja hävitab B1, B2 vitamiini;
  • rohke külma veega pane keema vaid vanad kevadised kartulid.

Julget katsetamist!

KUULA: 

 

 

Vitamiinid

Vitamiinid on asendamatud mikrotoitained. Need ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise alalhoidmiseks.

Vitamiinid on vajalikud:
  • sest need osalevad ainevahetusprotsessis, reguleerivad närvide tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel,
  • nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel,
  • sest nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu nimetatakse mitmeid vitamiine antioksüdantideks.
Rasv- ja vesilahustuvad vitamiinid

Vitamiinid jaotatakse vastavalt lahustumisele rasv- või vesilahustuvateks. Rasvlahustuvate vitamiinide hulka kuuluvad:

  • K-vitamiin toetab südame tervist ja aitab luudel kasvada.
  • vitamiin kutsutakse ka silmavitamiiniks, kuna see aitab parandada nägemist. Samuti on A-vitamiin vajalik immuunsüsteemi tugevdamiseks ja aitab säilitada nooruslikku ning säravat nahka.
  • D-vitamiin ehk päikesevitamiin. D-vitamiini üks põhiallikaid on päike. D-vitamiin aitab kaltsiumil imenduda, mis on vajalik hammaste ja luude tugevnemiseks.
  • E-vitamiin on nooruse vitamiin, tema vähesus toidus tekitab enneaegset vananemist. Oluline roll rasvade ja valkude ainevahetuses ning südame-veresoonkonna ja närvisüsteemi talitluses.
Vesilahustuvate vitamiinide hulka kuuluvad:
  • C-vitamiin
  • B-rühma vitamiinid
  • Foolhape
B-grupi vitamiinide ülesanded on:
  • Olulised põhitoitainete ainevahetuses organismi energiaga varustamiseks.
  • Asendamatud närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks.
  • Vajalikud seedeelundkonna lihaste toonuse säilitamisel.
  • Tähtsad naha, juuste, silmade, suu ja maksa tervise tagamisel.

B3-vitamiin ehk niatsiin teeb naha ilusaks.

Vitamiin B6 (püridoksiin) – looduslikud põhiallikad selle vitamiini saamiseks on maks, kala, munakollane, pähklid, leib, avokaado, banaanid, pärm ja kaunviljad. Vitamiini B6 toodab ka soole mikrofloora.

Vitamiin B12 (Kobalamiinid) – vitamiini sisaldavad vaid loomsed toiduained: maks, liha, piimatooted, kala, munad , veretooted. Vähesel määral sünteesivad B12- vitamiini ka bakterid jämesooles.

KUULA: 

 

Retsept: salatikastmed

Köögi- ja puuvilja segasalatitele sobivad kastmed:

Mädarõikakaste (10-le)

toiduõli 100g
sidrunimahl 50g
hapukoor 500g
mädarõigas 30g
pipar
sool
suhkur/mesi

 

Keefirikaste (10-le)

keefir 600g
sidrunimahl 50g
sinep 2spl
sool
suhkur/mesi
maitseroheline

 

Õlikaste (10-le)

toiduõli 400g
suhkur/mesi 2spl
sidrunimahl 200g
pipar
sool
maitseroheline

 

Koorekaste (10-le)

vahustatud rõõskkoor 400g
kodujuust 200g
riivitud juust 100g
pipar
sool
suhkur/mesi

 

Kohupiimakaste (10-le)

lahja kohupiim 500g
hapukoor 200g
riivitud küüslauguküüs 3tk
mädarõigas 1spl
sinep 1spl
sool
suhkur/mesi
maitseroheline

 

 

Aasiapärane suvesalat makaronide ja tsukiiniga

6-8 portsjonit

Koostis:

1 pakk makarone 240 g
porgandeid, kooritud ning lõigatud 5 cm ribadeks
3/4 tassi (180 ml)
tsukiini, lõigatud 5 cm ribadeks. 3/4 tassi (180 ml)
punane pipar hakitud. 3/4 tassi (180 ml)
roheline sibul, viilutatud. 1/3 tassi (60 ml)
valmis kalkunilihaviile, lõigatud 5 cm pikkusteks ribadeks 340 g
Garneering: hakitud maapähklid, hakitud korianderilehed

Ingverikaste:

canola õli. 1/4 tassi (60 ml)
riisiäädikas 3 teelusikat
sojakaste 3 teelusikat
suhkur 2 teelusikat
värske riivitud ingver 1/8 teelusikat
cayenne pipar 1/8 teelusikat
küüslauguküüs, peeneks hakitud 1

Sega kõik kastme koostisosad kokku.

Valmistamine:

Valmista makaronid vastavalt pakendil olevale õpetusele, nõruta vesi ning loputa külma veega. Sega kausis kokku kõik koostisosad välja arvatud garneering. Sega läbi ingverikastmega. Pane üheks tunniks külmikusse. Kaunista ning serveeri.

Head isu!

 

Tõrva Kodu toitlustusteenindaja Virve Karu

 

KUULA: 

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!