Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Retsept: tervislik kõrvits

Retsept: tervislik kõrvits

Foto: Pixabay

Täna on meil jälle põhjust rääkida kõrvitsast, sellest uhkest halloweeni peategelasest, millega oktoobri lõpusoma kodusid kaunistame. Et aga tegemist ei ole vaid halloweeni pidustuste ehteks sobiva köögiviljaga, siis tuletame kõik koos meelde, kui väärtuslik toiduaine on kõrvits.

Kõrvits on üks madalaima kalorsusega köögiviljasid, 100 grammis viljalihas on ainult 28 kalorit, samas on ta aga paljude vitamiinide nagu A, C, E, erinevate mineraalide ja antioksüdantide allikas. Seega on kõrvits suurepärase dieettoit ning mitte ühtegi kõrvitsa osa ei tohiks lihtsalt niisama ära visata: riivi kõrvitsat pannkookide ja saiataigna sisse, tee toorsalatit või lõika õhukesed kõrvitsaviilud, lisa õli, maitsesta ning küpseta ahjus suurepäraselt maitvateks ampsudeks. Teaduslikult on tõestatud, et seemnetes oleval õlil on vähivastane toime – tee seemneist ahjus röstides pähklimaitselisi krõpsusid.

Kuna kõrvitsal on ka põletikuvastane toime, siis soovitatakse rahvameditsiinis kõrvitsat süüa põietegevuse parandamiseks ja tursete vähendamiseks. See kollane köögivili aitab ka kõhukinnisuse korral, parandab südametegevust ja veresoonkonna tööd. Seemnetes on märkimisväärne hulk mangaani, kaaliumi ja karotiini, mis kõik vähendavad südamehaiguste riski. Ammustest aegadest alates on kõrvitsaseemneid kasutatud ka kõhuusside väljaajamiseks.

Sellepärast suhtugem meie aiasaaduste pärlisse lugupidavalt, sest ta sobib mitte ainult halloweenilaternaks ja verivorsti kõrvale pakutavaks marineeritud kõrvitsasalatiks, vaid palju, palju enamaks.

Vaata videost, mida maitsvat saab kõrvitsast teha!

 

Tõrva Kodu toitlustusteenindaja Virve Karu

 

KUULA: 

 

 

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!