Internet Explorer ei ole toetatud

Hoolekandeteenused.ee veebilehte on võimalik kasutada Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge või mõne muu moodsa veebilehitsejaga.

Lae alla Chrome Lae alla Firefox

Loome psüühilise erivajadusega inimestele võimalused tegusaks eluks kogukonnas

Anname Sulle turvalise elukeskkonna, toetava võrgustiku ja tegevustega sisustatud päevad, et saaksid olla rõõmus, õppida ja töötada, tunda ennast vajalikuna ning viia ellu oma unistusi.

2017. aasta parimad innovatsiooniprojektid: Türi isetoitlustus, Valkla tantsu- ja kirjandusklubi ning Uuemõisa lambad

2017. aasta parimad innovatsiooniprojektid: Türi isetoitlustus, Valkla tantsu- ja kirjandusklubi ning Uuemõisa lambad

III koht – Uuemõisa Kodu Lambaprojekt
Lambaprojekt sai alguse 2016. aasta varakevadel, mil töötajatel tekkis mõte teha oma väike loomapark. Uuemõisa Kodus töötab tegevusjuhendaja Nijole, kes peab maatalus hobikorras väikest lambafarmi. Sealt toodigi esiti prooviks väike grupp tallesid Uuemõisa Kodusse suvitama.

Miniloomaaia nö kõrvalnähuna loodeti ka vähendada kodu ümbruse niitmiskoormust. Lambaaeda planeerides mõeldi ka sellele, kuidas teha nii, et loomi oleks võimalik näha ka nendel inimestel, kellel on raske õue liikuda. Tulemuseks oli lahendus, kus loomi sai vabalt vaatama nii rulaatori kui ratastooliga. Ja mis eriti vahva – lambaid sai oma toastki vaadata!

Nutikad kodu töötajad leidsid lammastele veel kolmandagi, väga olulise eesmärgi – lammastest said teraapialoomad! Moodustati loomahuviliste kogemusgrupp. Selle liikmed arutlevad, mida on tehtud ning mida on järgmisel päeval vaja teha. Kas on vaja joogivett juurde või veidi lisavilja künasse panna? Kui toidujäätmetes on leiba, siis see kuivatatakse ära, et lemmikloomad saaksid maiustada. Nii õpitakse justkui muuseas tundma koduloomi ja olema keskkonnasäästlik.

Eriliselt rõõmustame Kuido üle. Kuido on Uuemõisa kodus elav noormees, kes oli varasemalt töötajate erilise tähelepanu all, sest soovis sageli omapäi kodu territooriumilt maailma avastama minna. Nüüd on Kuido lammaste näol leidnud head sõbrad, kelle eest on vaja iga päev hoolitseda. Nii ootab Kuido iga päev väga aedaminekut ning on üks reguaarsemaid lammaste söötjaid.

III koht – Valkla Kodu Tants ja Kirjandusklubi
TANTS

Valkla on meie ainuke kinnine kodu – seal elavad inimesed, kel oma tervisliku olukorra tõttu on kindlam ja turvalisem viibida töötajate tugevadatud järelvalve all. Paraku tähendab see ka, et sealsete elanike hulgas on palju kurvameelsust ja ükskõiksust enda ja ümbritseva elu vastu. See väljendub otseselt inimeste kehades ning toimetulekuvõimes. Kodu huvijuhil Kaarin Tammeril oli aga teada fakt, et isegi paarkümmend minutit liikumist tõstab dopamiinitaset ja tahteaktiivsust. Kuidas seda teadmist elanike heaks rakendada ja inimesed rohkem liikuma saada?

Vakla Kodu elanikud ei ole sugugi liikumise vastu – diskot oodati küll kangesti, kuid igaüks tahtis ainult oma soovilugu kuulata ning liikumist/tantsu oli vähe. Huvijuht otsustas – proovime siis liikumist veidi teisel – iganädalase tantsutunni – moel!Alguses olid inimesed ebalevad ja niimoodi grupiga koos tantsimine tundus keeruline. Kuid siin võttis Kaarin appi taas oma teadmised psühholoogiast – ning hakkas muusikat valima vastavalt Paul Ekmani 6 põhiemotsioonile – rõõm, viha, hirm, vastikus, kurbus ja üllatus. Enne tantsima hakkamist selgitas Kaarin oma teadmisi/kogemusi selle emotsiooni kohta, seejärel palus osalejatel saada kontakti selle emotsiooniga iseendas, väljendada seda ükskõik kuidas ning siis viia see liikumisse tantsupõrandal.

Sellest korrast peale said tantsutunnid õige hoo sisse ja täna on tantsutunnid elanike seas oodatud. Iganädalane tants toob emotsionaalse vabanemise ja rõõmu. Nii mõnedki on avastanud tänu tantsule midagi olulist oma elu kohta.

KIRJANDUSKLUBI
Valkla Kodu elanikud jagunevad kaheksa eri osakonna vahel. Osakondade vahelist suhtlemist ja osakonnast välja liikumist on vähe. Kliendid eelistavad suhelda töötajatega, vähem omavahel.

Et soodustada elanike omavahelist suhtlust ja osakondaüleste sõprussidemete tekkimist, pakkuda sobivat tegevust humanitaarsete huvidega inimestele, õpetada inimesi oma arvamust avaldama ja ka ise looma – selleks loodi Valklas kirjandusklubi.

Klubi koguneb kord nädalas umbes tunniks ajaks kenasse, hubasesse ja üsna avarasse raamatukokku. Klubis arutatakse filmide, raadiosaadete, raamatute kunsti, looduse, rahu, sõja, elu, armastuse, tehisintellekti, astraalrännakute ja paljude muude teemade üle. Klubist on saanud turvaline koht, kus saab palju naerda ja ennast erinevatel teemadel harida. Inimesed julgevad siin ennast avada ja oma arvamusi väljendada. Kirjandusklubi pakub ka võimalust oma loomingut tutvustada ja esitada. On kliente, kes on tänu kirjandusklubi toetusele hakanud luuletamisega tegelema.

Kuidas kirjandusklubi alguse sai ja mida põnevat tehtud-kogetud, loe lähemalt SIIT

I koht – Türi Kodu isetoitlustusprojekt
Tänaseks on juba mitmed meie peremajad läinud üle isetoitlustamisele – ehk elanikud teevad koos töötajatega ise süüa kõigil toidukordadel. Katsejäneseks sel teel oli aga Türi Kodu.

Projekt käivitus märtsi alguses. Uutmoodi toitlustamine algas 16. mail. Kui esialgu palgati tööle kaks toitlustusteenindajat, siis peagi oli selge, et Türil piisab ka ühest toitlustusteenindajast, sest Türi Kodu tegevusjuhendajad ja elanikud on väga tublid ning saavad toidu valmistamisega suuresti ise hakkama.(Teine toitlustusteenindaja sai aga tegevusjuhendajana tööd – mis oli tema suureks sooviks juba enne toitlustusteenindajaks kandideerimist.)

Menüüna kasutatakse meie ettevõtte seitsmenädalast menüüd. Kuid sugugi pole keelatud samast toorainest valmistada mõnda teist, sööjatele meelepärasemat toitu. Oluline on, et nädalaks ettenähtud tooraine ei saaks varem otsa ega jääks ka üle.

Lõuna-ja õhtusöögi valmistamine, söömine ja koristus võtab keskmiselt aega 1,5-2 tundi, olenevalt toidust. Toidu valmistamisse on igapäevaselt kaasatud umbes 2-4 elanikku, vastavalt sellele, kelle kord parasjagu graafikus on. Eks tuleb ette ka päevi, kus keegi ütleb, et ei tunne ennast hästi ja ei soovi süüa teha (kellel selliseid päevi ei oleks!). Sellisel juhul on tulnud appi kaaslased ning söömata ei ole keegi jäänud!

Söögitegemisega täidetud tunde suisa oodatakse, sest oma köögis, oma silme all valmiv toit on hoopis maitsvam kui kaugelt kohaletoodud toiduportsud. Lisaks on paremaks läinud omavahelised suhted, sest söögitegemine ühendab. Töötajad rääkisid, et tänu sellele, et ise süüa tehakse, on esile kerkinud nii mõnegi inimese oskused, mis varem kuidagi silma ei paistnud. Lisaks on kasvanud elanike rahulolu töötajatega – küllap sellepärast, et maitsva toidu söömisest saadakse iga päev positiivseid emotsioone.

Vaata väikest videoklippi isevalminud toidu rõõmust SIIT


Tagasi

    Kirjuta meile, me soovime sind aidata!

    Sinu sõnum on saadetud!