Kuidas on korraldatud teenuse toitlustus?
Iga päev on meie erinevatel teenustel üle 1700 inimese. Tagame kõigile iga päev kolm sooja toidukorda ja oote. Vajadusel lisaks vahepalad (näiteks diabeetikutele).
Kõikides meie kodudes on kasutusel seitsme nädala menüü, mida vastavalt kodu ja seal elavate inimeste vajadusele saab kohandada.
Mõnikord on vaja kohandada menüüd toidutalumatusega inimestele näiteks laktoosi või kaseiini talumatuse korral. Menüü muutmiseks on vaja arstitõendit, mis aitab meil täpselt aru saada, millise toiduaine suhtes talumatus on.
Menüü koostamisel on oma panuse andud kõik meie ettevõtte toitlustusega seotud inimesed, lisaks toitumisspetsialistid ja dieediõed.
Meie menüü valmimisel on arvesse võetud mitmeid asju:
- Arvestame Tervise Arengu Instituudi toidupüramiidi soovitustega, sest meie eesmärk on tagada tervislik ja mitmekesine toit.
- Oleme pingutanud, et menüü oleks planeedi sõbralik – see tähendab, et pakume rohkem köögi- ja puuvilja, värskeid salateid ning vähem töödeldud lihatooteid.
- Võtame arvesse inimeste soove ja vajadusi – näiteks kas hommikuks soovitakse keedumuna või omletti.
- Toit peab olema inimestele tasukohane – meie kliendid tasuvad toitlustuse eest ise.
- Retseptid on lihtsad, kergesti loetavad ja kiiresti valmivad.
Tähtpäevadel ja riigipühadel pakume traditsioonilisi toite, näiteks jõuludeks jõulupraadi ja jaanipäeval mõnusat grilli.
.
Toiduainete soetamine
Oleme riigihanke kohuslased ja peame ostma kõik toiduained läbi riigihanke tsentraalselt. Varasemalt fikseerisime toiduainete hinnad üheks aastaks. Hetkel, kui majanduses on segased ajad, saame toiduainete hinnad fikseerida vaid kuueks kuuks. Toiduaineid ostame alates 2023. aastast kahelt tarnijalt – ühelt pagaritooted ja teiselt kõik ülejäänud vajaminevad toiduained.
.
Toitlustuse korraldus erinevatel teenustel
Ööpäevaringse teenuse (nt Kehra Kodu või Pärnu Niidumetsa üksuses) kodud teevad oma igapäevase söögi ise – kliendid teevad süüa oma oskuste ja võimete kohaselt ning tegevusjuhendajad juhendavad, kaasavad ja aitavad kõiges, milles abi vaja. Koos kaetakse laud, valmistatakse toidud ja hiljem ka koristatakse.
Lisaks on kodudes abiks toitlustusteenindajad, kes vaatavad, et vajalikud toiduaineid ja vahendid oleksid olemas ning aitavad ka roogasid valmistada.
Toitlustamine kogukonna elamise teenusel (nt Rakvere Narva või Kuressaare Ruubi üksuses) on korraldatud teisiti. Kogukonna elamise üksustes kasutatakse küll ettevõtte loodud menüüd, kuid kliendid koos tegevusjuhendajaga teevad ise vajalike toiduainete nimekirja ja ostavad need endale sobivast poest. Süüa ja kõike toiduga seotut tehakse koos.
Äärmusliku abi- ja toetusvajadusega (näiteks Karula Kodus või Uuemõisa kodu kahes majas) on klientidel endal süüa teha väga raske ning neile tagavad sobiliku ja maitsva toidu toitlustusteenindajad.
Kohtumäärusega teenusel teevad kliendid koos tegevusjuhendajaga hommikusöögi, kuid ülejäänud toidud tehakse valmis üksuse köögis toitlustusteenindajate poolt.
.
Näide kahe nädala menüüst
I nädal
Esmaspäev
Hommik: kaerahelbepuder heeringaleiva ja kohviga
Lõuna: kodune frikadellisupp, magustoiduks kohupiimakreem
Õhtu: kartuli-kruubipuder sealihaga ja pett
Oode: tee heeringaleivaga
Teisipäev
Hommik: neljaviljapuder vorstisepiku ja kohviga
Lõuna: ahjukanakints keedukartuli ja hapukoorekastmega, kõrvale porgandi-ananassi salat
Õhtu: värskekapsa-hakklihahautis riisiga
Oode: puuvili
Kolmapäev
Hommik: riisihelbepuder kalasaia ja kohviga
Lõuna: kodune seljanka, magustoiduks mannavaht piimaga
Õhtu: koorene tatrapuder seentega, kõrvale tomati-sibula salat
Oode: tee kalaleivaga
Neljapäev
Hommik: ahjuomlett tomatileiva ja kohviga
Lõuna: kodune ühepajatoit
Õhtu: makaroniroog, keefir ja kõrvale puuvili
Oode: tee küpsisega
Reede
Hommik: 7-viljapuder, kurgileiva ja kohviga
Lõuna: kodune viineri- makaronisupp, magustoiduks mannavaht
Õhtu: ploff hiinakapsa-kurgi salatiga, joogiks piim
Oode: puuvili
Laupäev
Hommik: keedumuna pasteedisaia ja kohviga
Lõuna: paneeritud kala keedukartuli ja hapukoorekastmega, kõrvale porgandi-porru salat ja morss
Õhtu: piima-aedviljasupp vorstileivaga, magustoiduks puuvili
Oode: tee pasteedileivaga
Pühapäev
Hommik: rukkihelbepuder kodujuustu leiva ja kohviga
Lõuna: külasupp, magustoiduks leivasupp hapukoorega
Õhtu: makaronisalat
Oode: tee juustusaiaga
.
II nädal
Esmaspäev
Hommik: kaerahelbepuder munavõide saia ja kohviga
Lõuna: kalakaste keedukartuli ja porgandisalatiga, magustoiduks jogurt
Õhtu: pasta bolognese ubade ja seentega ning tee, magustoiduks puuvili
Oode: tee vorstisaiaga
Teisipäev
Hommik: neljaviljapuder pasteedisaia ja kohviga
Lõuna: kana köögiviljasupp, magustoiduks plaadikook rosinatega ja mahl
Õhtu: heeringas, kodujuustukaste keedetud kartulitega
Oode: tee pasteedisaiaga
Kolmapäev
Hommik: ahjuomlett tomatileiva ja kohviga
Lõuna: grillvorst, ahjukartuli ja värske kurgi-sibula salatiga, kõrvale kukkel ja sidrunivesi
Õhtu: köögiviljavorm juustuga
Oode: puuvili
Neljapäev
Hommik: riisihelbepuder määrdejuustusaia ja kohviga
Lõuna: kanastrogonov tatra ja hautatud porganditega, joogiks marjavesi
Õhtu: piima-makaronisupp kiluleivaga, magustoiduks puuvili
Oode: tee küpsistega
Reede
Hommik: rukkihelbepuder juustusepiku ja kakaoga
Lõuna: seeneseljanka, magustoiduks halvaavaht marjakastmega
Õhtu: kartuli-kalavorm kapsa-porru salatiga ja pett
Oode: puuvili
Laupäev
Hommik: võileivad kala ja singiga ning kohv
Lõuna: sardell riisi ja hiinakapsa kurgi-tomati salati ja küüslaugu salatiga ja apelsinivesi
Õhtu: köögiviljapüreesupp
Oode: tee kalasaiaga
Pühapäev
Hommik: 7-viljapuder kodujuustusaia ja kohviga
Lõuna: kiire hapukapsaborš, magustoiduks pannkoogid moosiga ja piim
Õhtu: pelmeenid hapukoorega, magustoiduks puuvili
Oode: kohuke