Nipid: kuidas vähem toitu raisata
Täna on üleilmne toidu raiskamise vähendamise päev. Jagame nippe kõikidele kodudele, kuidas vähem toitu raisata.
- Säilivustähtaeg. Toitu ostes vaata “parim enne” kuupäeva, et saaksid järele jäänud toitu kasutada ka hiljem.
- Ostudega koju tulles tõsta külmkapis vanemad toiduained ettepoole. Nii vähendad riski, et samal ajal on avatud mitu sama toote pakki, millest osad juba hallitavad.
- Kontrolli oma külmkapi tervist – toit säilib kõige paremini 1 ja 5 kraadi vahel.
- Kasuta jääke nutikalt – lihaülejääkidest ja veidi nässakatest juurviljadest saab imehea puljongi või kastmepõhja. Puuviljadest saab teha tervisliku kokteili või magustoidu.
- Sügavkülmuta – kui toitu jäi palju üle, siis pane osa sellest väikeste portsjonitena sügavkülma. Neid on hiljem mugav kasutada, kui on vaja ruttu toekat lõunat.
- Vii toidu valmistamisel tekkinud jäägid komposti või biojäätmete konteinerisse. Kui Sul on aed, tee endale kompostihunnik ja vii sinna jäätmeid ka talvel. Nii vähendad prügi kogust ja saad järgmisel aastal hea mulla.
Igaüks saab anda oma panuse, et muuta seda, kuidas me toitu kasvatame, jagame ja tarbime. Samal ajal, kui nii Eestis kui maailmas on paljudel inimestel kõhud tühjad, visatakse tootmise, transpordi ja müügi käigus ning kodudes ära umbes pool maailmas toodetud toidust.
Hoolekandeteenused on sellest aastast osa Rohetiigri meeskonnast. Meie eesmärk on luua loodussõbraliku kodu mudel, mida saab kasutada iga Eesti pere.

Katrin Pärgmäe
Avalike suhete juht
Kasutatud materjale www.terveilm.ee lehelt.