Vao Köök feat Tegusad Kodud pakub tänavu toidufestivalil eksootiliste roogade kõrval ka marineeritud kurke ja käsitööjäätist
Sel nädalavahetusel, 10.-11. juunil toimub Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus järgekordne põnev Tänavatoidufestival. Festivalist võtab juba teist aastat osa Vao Köök, tänavu ollakse tiimis meie erihoolekandekodudega Väänast ja Tõrvast. Tiim kannab nimetust Vao Köök feat Tegusad Kodud.
Vao ja Vägeva Keskustes elavad inimesed pakuvad iraani, sri-lanka ja armeenia köögi roogasid. Iraanlased toovad festivalile oma rahvusköögist pärit roa Ghormeh Sabzi. See on Halal loomalihaga valmistatud hautis-panniroog koos basmati riisiga. Srilankalased pakuvad aga karriseid kikerherneid, see roog sobib hästi ka taimetoitlastele. Lavaši toidu kõrvale on küpsetanud aga Armeeniast pärit Kurmanji kurdi naisterahva osavad käed. Toidu kõrvale saab maitsta Karkade teed.
Vääna Kodu pakub mõnusat Eestimaist kõhutäidet:karulauguvõid, karulaugulehtedega marineeritud kurke, lisaks käsitööküpsiseid ja rabarberikooki. Tõrva Kodu toob aga esmakordselt pealinna oma fantastilised käsitööjäätised, mida tõrvakad juba aastaid naudivad ja kõrgelt hindavad. Traditsioonilisemate maitsete kõrval saab mekkida ka kuusevõrse, kabatšoki või kohvijäätist.
Sellised üritused nagu Tänvatoidufestival mõjuvad postiivselt mitte ainult kõhule, vaid ka inimestevahelistele suhetele. Vao Keskuse juht Jana Selesneva räägib, et Vaos elavad inimesed oskavad kõik valmistada lausa imelisi roogasid, millest meie Eestis pole enne kuulnud ning mida ammugi mitte maitsnud. Muide, suur hulk inimesi, kes Vaosse saabuvad, pole pidanud kodumaal kunagi ise sööki valmistama. Siin teevad seda kõik ilma mingi probleemita. Toitusid valmistatakse sageli väga lihtsast toorainest ja lihtsatel meetoditel.
Jana teab eelmiste kordade kogemuste põhjal rääkida, et läbi selliste ürituste, kus kohalikud inimesed tulevad proovivad erinevaid sööke, luuakse kõige efektiivsemalt kontakte. Esiti tuntakse huvi retseptide vastu, söömise juures areneb aga tavaliselt edasi juba laiem vestlus. Selle käigus jõuavad mõlemad osapooled sageli veendumusele, et tuleb vist oma senised arvamused ümber hinnata: et polegi need eestlased nii reserveeritud ja tõrjuvad ning et polegi need muulased sellised priileivasööjad, kes soovivad lihtsalt meie riigi hüvesid nautida ilma ise midagi vastu andmata.
Tõrva Kodu jäätised sündisid tänu 2015. aasta Tõrva Kodukohvikute päevale. Et tõrvakodukad soovisid kohvikutepäeval osaleda, tuli välja mõelda, mida linnaelanikele pakkuda. Üheskoos arvati, et lisaks muffinitele (mis on veidi liiga igavad) võiks pakkuda ka jäätist. Koduse jäätise idee oli kodu juht kõrva taha pannud ühest kokandussaatest. Et proovijäätis maitses taevalikult, saidki jäätised menüüsse võetud. Need tulid, et jääda. Esialgu pakuti jäätist vaid kohapeal söömiseks. Külastajad arutasid lauas aga omakeskis, et nii head kraami tahaks ka koju kaasa võtta ning hiljemgi maiustada. Sealt sai alguse idee hakata jäätisi topsidesse pakendama.
4. Tallinna Tänavatoidufestival tutvustab värskemaid tänavatoidu trende, esitleb esmakordselt uusi kohalikke toiduautosid, toob kokku andekad alternatiivkokad ning avab Soome 100 tähistamiseks Soome toidu ala. 2017. aastal on festivali ala varasemast suurem ning külastajatele mugavamalt läbitav.
Otsige meid üles ning tulge maitske meie põnevaid sööke-jooke!